Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

ΦΑΚΕΛΛΟΣ EΦΗΒΕΙΑ


Πολλοί έφηβοι έχουν άσχημη σχέση με τους γονείς τους. Πιστεύουν πως δεν τους καταλαβαίνουν, κι έτσι δεν ανοίγονται εύκολα απέναντί τους και κρατάνε σκέψεις και προβλήματα μέσα τους!! Τα περισσότερα παιδιά, έχουν πολλά προβλήματα και παράπονα απέναντί τους, με αποτέλεσμα τους έντονους τσακωμούς.

Οι έφηβοι περνούν μια δύσκολη φάση σε αυτή την περίοδο της ζωής τους, κι έτσι χρειάζονται περισσότερη κατανόηση. Οι γονείς είναι μεγαλύτεροι και ξέρουν πολλά πράγματα, αλλά ίσως στα παιδιά τους να μην δίνουν τόση σημασία,όση θα έπρεπε. Είναι ένα λάθος των γονιών και πρέπει να διορθωθούν, έτσι ώστε οι έφηβοι να νοιώθουν πιο άνετα μαζί τους. Πρέπει να δείχνουν την αγάπη τους.


Αλλά το φταίξιμο δεν μόνο των γονιών, έιναι και των εφήβων. Πρέπει να δείχνουν μια καλή συμπεριφορά, για να έχουν την ανάλογη, αλλά και σεβασμό προς εκείνους. Επίσης, πρέπει να έχουν τα κατάλληλα όρια και να μην προκαλούν πάντα προβλήματα. Ίσως, κάποιες φορές τα παιδιά να έχουν δίκιο αλλά και αυτά πρέπει να δείχνουν κατανόηση και να μην ξεσπάνε αμέσως.. Θα ήταν κατάλληλο να δούμε, πως αισθάνονται κάποιοι συμμαθητές μας.

Έτσι, θα δούμε τις απόψεις των εφήβων για την σχέση που έχουν με τους γονείς τους…

1η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αλεξάντρα: Πώς τα πας με τους γονείς σου;
Συμμαθήτρια: Mπορώ να πως αρκετά καλά, αλλά μερικές φορές με εκνευρίζουν. Ίσως να φταίω κι εγώ.

Αλεξάντρα: Πιστεύεις πως σε καταλαβαίνουν;
Συμμαθήτρια: Tις περισσότερες φορές όχι. Ούτε κι εγώ τους καταλαβαίνω. Απλά έχουν ξεχάσει πώς ήταν όταν ήταν στην ηλικία μου.

Αλεξάντρα: Σου έχουν αφήσει τα όρια ελευθερίας που θέλεις;
Συμμαθήτρια: Nαι, μπορώ να πω. Συνήθως με αφήνουν να κάνω ότι θέλω,  αρκεί να είμαι κι εγώ εντάξει απέναντί τους και να προσέχω.

Αλεξάντρα: Πιστεύεις ότι σε εμπιστεύονται;
Συμμαθήτρια: Nαι, και γι’αυτό μου έχουν αφήσει αυτά τα όρια ελευθερίας. Σπάνια δεν με πιστεύουν, και αυτό με ενοχλεί πολύ όταν συμβαίνει.

Αλεξάντρα: Πώς θα ήθελες να σου φέρονται;  Είναι όπως θα ήθελες απέναντί σου;
Συμμαθήτρια: Δεν είναι ακριβώς έτσι, αλλά δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με τη συμπεριφορά τους. Μακάρι να μεγάλωνε η εμπιστοσύνη τους και η κατανόησή τους!!!

Εδώ τελείωσε η πρώτη συνέντευξή μας. Για να προχωρήσουμε στην έρευνά μας συνεχίζουμε με μια ακόμα συνέντευξη στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε περισσότερα για τους εφήβους…

2η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αλεξάντρα:  Έχεις πολλά προβλήματα με τους γονείς σου;
Συμμαθήτρια: Όχι, δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τους γονείς μου.

Αλεξάντρα: Όταν έχεις κάποιο πρόβλημα πώς το αντιμετωπίζεις;
Συμμαθήτρια: Αν καμμιά φορά έχω κάποιο πρόβλημα, τότε το αντιμετωπίζω μόνη μου, αναλόγως το πώς σκέφτομαι…

Αλεξάντρα: Πιστεύεις πως είναι πολύ σκληροί μαζί σου;
Συμμαθήτρια: Nαι, είναι πολύ αυστηροί μαζί μου στα περισσότερα πράγματα

Αλεξάντρα: H στάση σου απέναντί τους πώς είναι;
Συμμαθήτρια: Πιστεύω πως η στάση μου είναι από αντίδραση πολύ άσχημη και θα ήθελα να την αλλάξω. Θα ήθελα να μην είναι τόσο αυστηροί μαζί μου και να μου δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη!!!

Εδώ τελείωσε άλλη μια συνέντευξη. Έτσι είδαμε τις απόψεις αυτών των εφήβων…
Καταλαβαίνουμε, ότι οι γονείς δεν τους καταλαβαίνουν όσο θα ήθελαν και δεν τους δείχνουν την κατανόηση και την εμπιστοσύνη που έχουν ανάγκη. Είναι ένα παράπονο πολλών εφήβων και ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίζουν καθημερινά. Λείπει ο χρόνος και η επικοινωνία.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ανοιχτής επικοινωνίας και προσπάθειας και από τις δύο πλευρές πολλά προβλήματα ίσως θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου